Doedelzakband "The Islanders" Ameland
 
De band is ontstaan uit een muziekvereniging die overstapte van Fanfare naar Brassband. Door deze wisseling werd het drumkorps overbodig en moest er gezocht worden naar een nieuwe uitdaging, het werd een doedelzakband . Wij bestaan dit jaar 15 jaar en onze ledental is inmiddels gegroeid naar 25 personen. De Doedelzakband is regelmatig te vinden in binnen en het buitenland.
 
Doedelzakband "The Islanders" Ameland      
Paasduinweg 55
9164 KD, Buren Ameland

 http://www.doedelzakbandameland.com/

 
 

Amelander Juttersvrouwen
 
Tijdens een uitstapje met een boerenwagen op het strand naar het Oerd in het jaar 2001 begonnen enkele dames spontaan oud-vaderlandse liedjes te zingen. Prompt ontstond het idee om een Juttersvrouwenkoor op te richten en zo gebeurde het ook. Het koor groeide en groeide en binnen korte tijd waren maar liefst 36 dames van het hele ei­land lid geworden. Muzikaal leidster is Gonneke Braakman-de Graaff uit Nes die alle liedjes arrangeert en instudeert. De accordeonbegeleiding is van Mientje Beijaard-Brouwer en Annie Kiewied-Brouwer.
 
De Juttersvrouwen treden inmiddels overal op. Als u de dames hoort zingen, zing dan naar hartenlust met hun mee!
 
Amelander Juttersvrouwen         
Hollumerweg 16
9162 EJ, Ballum
0519-554100 
 

 


Muziekvereniging "Forza Musica" Ameland
 
Forza Musica is op Ameland nog de enige fanfare die u in de straten op het eiland tegen kunt komen. Forza Musica bestaat uit ongeveer 70 actieve leden. In het voorjaar is de jaarlijkse muziekuitvoering, in de zomermaanden worden er diverse optredens gegeven in de Ned. Hervormde Kerk te Hollum.
 
Ook bij stoelendans te paard en de feestelijke rondgang met versierde wagens op Koningsdag, verzorgt Forza Musica de muzikale omlijsting. 
 
 
 

Brassband Canite Tuba Ameland
 
Brassband Canite Tuba is een enthousiaste amateur muziek vereniging uit Buren, Nes en Ballum op Ameland. De naam zegt het het al "brassband", dit houdt in dat de band bestaat uit (koperen) blaasinstrumenten aangevuld met slagwerk. Dit in tegenstelling tot andere orkesten waarbij ook strijkinstrumenten (zoals viool en cello) of riet instrumenten (zoals bijvoorbeeld saxofoon en clarinet) worden gebruikt. De naam Canite Tuba betekent, vertaald uit het latijn, Blaast de Bazuin.
 
De band speelt een een gevarieerd programma van klassieke tot moderne (pop)muziek.
 
Brassband Canite Tuba Ameland     
Willibrordusstraat 2
9164 KV, Buren
0519-542083
 
 

Gemengd koor Crescendo Ameland
 
Zangvereniging Crescendo is een gemengd koor met ruim 30 leden. Het koor bestaat meer dan 100 jaar, is koninklijk onderscheiden en staat onder leiding van Monique van de Ven. De leden komen uit alle dorpen van Ameland. Het hele jaar door wordt er intensief gerepeteerd. In november tijdens de Kunstmaand van Ameland geeft Crescendo elke donderdagavond een concert. De zangvereniging brengt dan zang en voordracht ten gehore, die passend is bij een speciaal gekozen thema. Er wordt opgetreden op diverse locaties op Ameland.
 
Bent u in de gelegenheid om te komen luisteren, dan bent u van harte welkom!
 
 
 

Het Amelander Shantykoor
 
Het Amelander Shantykoor is een zeer actieve zanggroep die sinds maart 1986 bezig is met het zingen en het verzamelen van shanty´s.Van deze groep verscheen de LP "Het Amelander Shantykoor vaart uit" de CD "Met de wind in de zeilen" ter gelegenheid van het 10 jarig bestaan de CD "West-Zuidwest van Ameland" en bij het 20 jarig bestaan de dubbel CD 20 jaar Amelander Shantykoor. Ook op de DVD "stormy Weather" is het koor te zien en te horen.
 
Wat zijn Shanty´s?
Shantys zijn echte zeemansliedjes die aan boord van zeilschepen uit de 17e en 18e eeuw gezongen werden. Deze liedjes hadden een bepaald doel: ze moesten het zware werk enigszins verlichten en het werk dat met meerderen tegelijk moest worden gedaan ritmisch te laten verlopen. Eigenlijk zou je kunnen spreken van "elementaire arbeidsliedjes ter zee".
 
Er waren shanty´s voor allerlei werkzaamheden:
  • haalliedjes bijvoorbeeld bij het hijsen van de zeilen
  • gangspilliedjes wanneer bijvoorbeeld het anker omhoog gehiewd werd
  • ballastliedjes bij het laden van de ballast
  • pompliedjes als er aan de pomp gewerkt werd.
Daarnaast waren er nog andere shanty´s, zoals bijvoorbeeld de zogenaamde "Forebitters" (vrijetijdsliedjes). Veel van deze liedjes zijn in de loop der tijden door zeelieden zelf gemaakt. Daarnaast zijn ook heel wat melodieën afgeleid van liederen die men in een havenkroeg, waar ook ter wereld oppikte.
 
Ameland heeft een rijk maritiem verleden, vooral in de walvisvaart. Daarom is het niet verwonderlijk dat juist op dit eiland deze muziek zo populair is en met zeer veel gevoel voor de zee en de zeeman gezongen wordt. Hun enthousiasme en de goed in het gehoor liggende zeemansliedjes geven u even het gevoel aan boord te zijn van een oud zeilschip in reeds lang vervlogen tijden. 
 
 
 

Dansgroep de Amelanders
 
De folkloristische dansgroep "De Amelanders" is opgericht op 11 januari 1962. In het toeristenseizoen treedt de groep minstens 1 keer per week op in één van de dorpen. Daarnaast vinden er uitwisselingen plaats met groepen "aan de vaste wal", binnen- en buitenland. Gedurende zijn bestaan bracht de groep bezoeken aan Engeland, Duitsland, België, Denemarken, Israël en Zweden en men oogstte overal veel succes met de eilander dansen. Het dansprogramma bestaat uit ca. 20 dansen, waaronder enkele zeemansdansen: de rieldans, de horlepiep en de zakdoekendans.De groep wordt begeleid door harmonicaspelers.
 
 

Like ons op Facebook

Aldok Tweewielers

ata

Aldok biedt u een uitgebreid assortiment tweewielers,

een uitstekende bezorgservice en scherpte huurtarieven.

Klik hier voor de website!Klik hier voor de website!

Taal / Language / Sprache

Dutch English German